Οδήγηση στο χιόνι με ασφάλεια

Οδήγηση στο χιόνι με ασφάλεια

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν για τα καλά τις ημέρες που μας πέρασαν είτε αφήνοντας πολλούς αποκλεισμένους είτε δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν άργησε να φτάσει όπως είχε ενημερώσει η μετεωρολογική υπηρεσία γι΄αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και η οδήγηση στο χιόνι να γίνεται με ασφάλεια.

 

#Πρέπει να γνωρίζουμε 

Αν σκοπεύετε να μετακινηθείτε με το όχημα σας και έχει ρίξει χιόνι τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ θα πρέπει να γνωρίζεται πως τοποθετούνται.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως οι υαλοκαθαριστήρες σας είναι σε καλή κατάσταση και έχετε μαζί σας αντιψυκτικό για το ψυγείο του αυτοκινήτου.

 

 

 

 

Υπάρχει όμως και η περίπτωση που το όχημα σας μπορεί να κολλήσει στο χιόνι. Σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι. Απομακρύνετε όσο περισσότερο χιόνι μπορείτε από τους μπροστινούς τροχούς. Επιλέγοντας πρώτη ταχύτητα και πατώντας ελαφρώς το γκάζι προσπαθήστε να το μετακινήσετε. Η κίνηση του τιμονιού ελαφρά δεξιά και αριστερά βοηθά στο να επιτύχετε καλύτερη πρόσφυση. Αν η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι δυνατή τότε βάλτε όπισθεν και αφήστε το συμπλέκτη απαλά.

Θυμηθείτε! Όλες μας οι κινήσεις είναι απαλές καθώς μια έντονη κίνηση μπορεί να βουλιάξει το όχημα περισσότερο μέσα στο χιόνι

 

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υλικά όπως ξύλα, χώμα ή ακόμα και τα πατάκια του οχήματος προκειμένου να ξεκολλήσει και να μετακινηθεί.

 

 

 

Μάθε περισσότερα εδώ: Χειμώνας και οδήγηση με ασφάλεια

 

Στην ευχάριστη περίπτωση που το όχημα σας διαθέτει τετρακίνηση ήρθε η στιγμή να την αξιοποιήσετε! Η πρόσφυση που προσφέρει η τετρακίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική σε τέτοιες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή και ο κατάλληλος χειρισμός.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα φυσικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτα. Γι αυτό αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και γνωρίζουμε καλά τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε νιώθουμε ασφαλείς όταν το ασφαλιστήριο του οχήματος μας περιλαμβάνει κάλυψη από φυσικά φαινόμενα. Έτσι είμαστε παντός καιρού.

Share this post