Προσπέραση με ασφάλεια

Προσπέραση με ασφάλεια

Πώς να προσπεράσετε το προπορευόμενο όχημα με ασφάλεια;

 

 

Η προσπέραση μπορεί να πραγματοποιηθεί άφοβα και ακίνδυνα υπό ορισμένες συνθήκες. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια από τις βασικότερες αιτίες ατυχημάτων είναι η προσπέραση. Τη στιγμή που θέλουμε να προσπεράσουμε, πρέπει να θυμόμαστε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

 

 

Κατά κανόνα προσπερνάμε το προπορευόμενο όχημα από αριστερά!

 

 

Πρέπει να θυμόμαστε ότι:

 

#1   Η ειδοποίηση των υπολοίπων οδηγών που βρίσκονται γύρω μας ανάβοντας φλας, είναι απαραίτητη. Η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση μας να προσπεράσουμε.

 

 

#2   Ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγχουμε από τους καθρέπτες μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν προσπαθεί άλλο όχημα να μας προσπεράσει.

 

 

 

 

#3  Επίσης, ελέγχουμε την κίνηση των οχημάτων από το αντίθετο ρεύμα.

 

 

#4  Ελέγχουμε αν στο σημείο που βρισκόμαστε επιτρέπεται η προσπέραση.

 

 

#5  Στην πραγματικότητα, χρειάζεται να διανύσουμε περισσότερα χιλιόμετρα για να προσπεράσουμε το προπορευόμενο όχημα από όσα νομίζουμε.

 

 

 

 

 

Αφού προσπεράσουμε, μπαίνουμε προοδευτικά αλλά γρήγορα στη λωρίδα μπροστά από το όχημα που μόλις προσπεράσαμε, χωρίς να παρακωλύουμε  την κίνηση του.

 

 

 

 

Επομένως, όταν θέλουμε να προσπεράσουμε 3 είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχουμε.

 

  • Θέση στο οδόστρωμα : Ελέγχουμε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Δηλαδή, ότι μετά το προπορευόμενο όχημα δεν έχει στροφή, ότι δεν πλησιάζει όχημα από το αντίθετο ρεύμα, ότι κάποιο από τα οχήματα πίσω μας δεν πραγματοποιεί προσπέραση εκείνη τη στιγμή. Προσπερνάμε μόνο από αριστερά έχοντας ανάψει εγκαίρως φλάς και επανερχόμαστε στην πορεία μας όσο το δυνατόν γρηγορότερα χωρίς να παρακωλύσουμε την κίνηση του οχήματος που μόλις προσπεράσαμε.

 

  • Επιλογή σχέσης κιβωτίου: Επιλέγουμε τη σωστή σχέση στο κιβώτιο, και όταν λέμε σωστή, εννοούμε αυτή που θα μας δώσει την καλύτερη απόδοση επιτάχυνσης και χρόνου.

 

  • Εκτίμηση χρόνου προσπέρασης: Συνήθως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η προσπέραση από αυτόν που νομίζουμε.

 

Συνδυάζοντας τα παραπάνω μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια στο οδόστρωμα, για εμάς αλλά και για τους άλλους χρήστες των οδών κυκλοφορίας.

 

Share this post