Προσπέραση με ασφάλεια

Προσπέραση με ασφάλεια

Στο δρόμο καθημερινά κινούνται χιλιάδες οχήματα και η προσπέραση αποτελεί την πιο συνηθισμένη ενέργεια που εκτελεί ένας οδηγός με σκοπό να βρεθεί μπροστά από ένα όχημα που κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα από το δικό του.

Η προσπέραση μπορεί να πραγματοποιηθεί άφοβα και ακίνδυνα υπό ορισμένες συνθήκες, αν τη στιγμή που θέλουμε να προσπεράσουμε, θυμόμαστε και εφαρμόζουμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Σημαντικοί κανόνες για ασφαλή προσπέραση

#1  Προσπερνάμε από αριστερά ανάβοντας αριστερό φλάς και επανερχόμαστε στη λωρίδα κυκλοφορίας ανάβοντας δεξί φλάς. Η ειδοποίηση των υπολοίπων οδηγών που βρίσκονται γύρω μας ανάβοντας φλας, είναι απαραίτητη καθώς η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση μας να προσπεράσουμε.

 

#2  Ταυτόχρονα, πρέπει να ελέγχουμε από τους καθρέπτες μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν προσπαθεί άλλο όχημα να μας προσπεράσει αλλά και ούτε θα εμποδίσουμε την διέλευση των οχημάτων της αντίθετης κατεύθυνσης.

 

#3  Ελέγχουμε αν στο σημείο που βρισκόμαστε επιτρέπεται η προσπέραση και θυμόμαστε πως στην πραγματικότητα, χρειάζεται να διανύσουμε περισσότερα χιλιόμετρα για να προσπεράσουμε το προπορευόμενο όχημα από όσα νομίζουμε.

 

#4  Η επιλογή της κατάλληλης σχέσης στο κιβώτιο ταχυτήτων μας δίνει την δυνατότητα της καλύτερης επιτάχυνσης με σκοπό τη μείωση της διάρκειας προσπέρασης. 

 

Επιπλέον

είναι σημαντικό να διευκολύνουμε την προσπέραση και όσων θέλουν να βρεθούν μπροστά από το δικό μας όχημα, κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για να τους παρέχουμε πλήρη και ασφαλή ορατότητα. Οι κανόνες προσπέρασης είναι απλοί και σαφείς, οδηγούμε προσεκτικά και διασφαλίζουμε την ακεραιότητα τη δική μας και των γύρω μας.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω μπορούμε να κινηθούμε με ασφάλεια στο οδόστρωμα, για εμάς αλλά και για τους άλλους χρήστες των οδών κυκλοφορίας, σεβόμενοι τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες προτεραιότητας.

 

 

Share this post