Οι ποινές και οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Οι ποινές και οι κυρώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα

Τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ανασφάλιστο θεωρείται κάθε όχημα που κυκλοφορεί χωρίς να έχει την υποχρεωτική από το Νόμο ασφαλιστική κάλυψη.

 

Μέχρι σήμερα ο Νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής κυρώσεις:

Α. Διοικητικές Κυρώσεις

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας ικανότητας οδηγού για 6 μήνες.

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες και σε περίπτωση εμπλοκής του σε ατύχημα για δύο (2) χρόνια.

Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα.

Β. Ποινικές Κυρώσεις

Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και Χρηματική ποινή μέχρι €3.000.

 

Παλαιότερα, τα ανασφάλιστα οχήματα εντοπίζονταν μόνο από τους κατά τόπους έλεγχους της Τροχαίας, όμως σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, σύντομα θα εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματου ελέγχου που θα παρακολουθεί και εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο βρεθεί ανασφάλιστο όχημα ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα λαμβάνει ειδοποίηση με 8 ημέρες προθεσμία για την ασφάλιση του οχήματος του και επιβολή προστίμου 250 ευρώ. Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, το πρόστιμο διπλασιάζεται και εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Μην παραμελείς την ασφάλιση του οχήματος σου. Στο insurancemotors.gr μπορείς να βρείς την πιο οικονομική ασφάλεια. Πάρε προσφορά ασφάλισης Online σε 1′.

Για οποιαδήποτε απορία κάλεσε τον προσωπικό σου ασφαλιστικό σύμβουλο στο 210 97 07 047. Είμαστε δίπλα σου να διαμορφώσουμε το πακέτο ασφάλισης που σε εξυπηρετεί.

 

Share this post