Μηχανή: τρόπος ζωής ή μεταφορικό;

Μηχανή: τρόπος ζωής ή μεταφορικό;

Όσων οδηγούν μηχανή, οι αισθήσεις είναι πάντα σε εγρήγορση.

Το αιώνιο δίλημμα, αυτοκίνητο ή μηχανή, έχει βασανίσει πολλούς επίδοξους οδηγούς . Αδιαμφισβήτητα, οι ανέσεις που προσφέρει ένα αυτοκίνητο δε συγκρίνονται με τη μηχανή. Αν όμως μιλήσεις με κάποιον που οδηγεί μηχανή θα σου πει ότι την ελευθερία που νιώθει πάνω σε αυτή δεν θα την άλλαζε για το αυτοκίνητο.

 

Η μοτοσυκλέτα μπορεί να οδηγείται από πολλούς, στην πραγματικότητα όμως, λίγοι θα επενδύσουν σε αυτή. Αυτοί οι λίγοι θα δαπανήσουν χρήματα για σωστό εξοπλισμό και θα φοράνε πάντα κράνος. Βλέπουν τη μηχανή σαν ψυχοθεραπεία και όχι σαν φιγούρα. Θα φροντίσουν να την έχουν καλοσυντηρημένη για να νιώθουν ασφαλείς πάνω σε αυτή.

 

Η μηχανή κατά βάση είναι ” επικίνδυνο σπορ” και προορίζεται για λίγους. Θέλει ακρίβεια, ένας λάθος υπολογισμός μπορεί να κοστίσει. Θέλει καλά αντανακλαστικά και προνοητικότητα.

Η οδηγική εμπειρία δεν συγκρίνεται ούτε εύκολα περιγράφεται. Σου χαρίζει απίστευτες διαδρομές και την αίσθηση ότι κατακτάς τον κόσμο.

Για κάποιους είναι απλά μεταφορικό μέσο για άλλους πάλι είναι τρόπος ζωής. Έχουν μάθει να την αγαπούν και να ακολουθούν το ένστικτο τους.

 

Ποιος όμως τελικά είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός όσων ανεβαίνουν σε μηχανή;

 

#1 Κράνος – το Α και το Ω

Σύμφωνα με μελέτες, τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στα πρώτα ένα ή δυο χιλιόμετρα. Τα είδη των κράνων είναι τρία:

  • τα full face
  • τα ανοιγόμενα full face
  • τα ανοιχτά jet

#2 Υπόλοιπη ένδυση

Από ένα καλό μοτοσυκλετικό μπουφάν έως παντελόνι, μπότες, γάντια μπορεί να επεκταθεί η ένδυση ενός μοτοσικλετιστή. Όλα τα αξεσουάρ και ρούχα δεν είναι περιττά έξοδα. Όσοι ανεβαίνουν σε μηχανή είναι εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα, στο κρύο, στη βροχή και σε όλα τα έντομα που πετούν, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ρούχα αυτά είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να προστατεύουν τους αναβάτες των μηχανών από κάθε ενδεχόμενο, μικροεκδωρές, εγκαύματα, τσιμπήματα, κρύο, νερό και όλα τα υπόλοιπα.

 

Η οδική παιδεία είναι κάτι που στη χώρα μας ακόμα αναπτύσσεται. Ας συμβάλουμε σε αυτό ακολουθώντας τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

 

Αγαπητοί αναβάτες,

να θυμάστε, η ασφάλεια σας έχει πρωτεύοντα ρόλο. Δεν μετακινούμαστε χωρίς κράνος!

 

Share this post