Χειμώνας και οδήγηση με ασφάλεια

Χειμώνας και οδήγηση με ασφάλεια

Απότομες οι αλλαγές του καιρού και όπως κάθε χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χειμώνας και ασφαλή οδήγηση δεν πάνε μαζί.

 

Σε κάθε περίπτωση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οι αντιδράσεις μας είναι διαφορετικές.

Πιο συγκεκριμένα, ας δούμε τι κάνουμε στις εξής περιπτώσεις:

Βροχή

Καθώς το οδόστρωμα δεν είναι καθαρό, το νερό της βροχής που πέφτει πάνω του δημιουργεί ένα επίστρωμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ολισθηρό και μειώνει κατά πολύ τη σταθερότητα του οχήματος.

Επομένως, τις βροχερές ημέρες, οι αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε είναι έως 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κρατάμε σε στεγνό δρόμο.

Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα και αν χρειαστεί να φρενάρουμε πατάμε το φρένο με μικρές διαδοχικές πιέσεις.

Χιόνι-Πάγος

Η οδήγηση στο χιόνι απαιτεί τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Γι΄αυτό πρέπει να γνωρίζουμε πως τοποθετούνται και χρησιμοποιούνται μόνο σε οδόστρωμα που έχει χιόνι ή πάγο και δεν έχει καθαριστεί.

Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως σε χιονισμένα οδοστρώματα κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις.

    Άνεμος

Οι ριπές του ανέμου δυσκολεύουν το φρενάρισμα γι΄αυτό οι αποστάσεις που κρατάμε είναι πολύ μεγαλύτερες. Κρατάμε γερά το τιμόνι και προσέχουμε τα άλλα οχήματα και ιδιαίτερα τους μοτοσυκλετιστές.

 Σε όλα τα καιρικά φαινόμενα που μειώνεται η ορατότητα μας, θυμόμαστε πάντα να διατηρούμε τα φώτα του οχήματος ανοικτά.

 

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε διαδρομή στη οποία γνωρίζουμε ότι θα συναντήσουμε τα παραπάνω φαινόμενα πρέπει να έχουμε ελέγξει:

 

 

Αν νιώθετε πως δεν έχετε τον πλήρη έλεγχο του οχήματος σας, σταματήστε σε ένα σημείο που δεν θα παρακωλύεται την κυκλοφορία έως ότου κοπάσουν τα φαινόμενα. Σε περίπτωση αποκλεισμού ειδοποιήστε άμεσα τις αρχές και φροντίστε να ανάβετε τη μηχανή του οχήματος σας για δέκα λεπτά ανά ώρα. Τις ημέρες με έντονα καιρικά φαινόμενα μειώστε τις μετακινήσεις με το όχημα σας και χρησιμοποιήστε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου αυτό είναι εφικτό.

 

Share this post