Η ιστορική εξέλιξη των αυτοκινήτων

Η ιστορική εξέλιξη των αυτοκινήτων

 

“Δεν μπορούσα να βρω το σπορ αμάξι των ονείρων μου, έτσι το έφτιαξα μόνος μου.”

Φερδινάνδος Πόρσε, 1875-1951, Αυστριακός μηχανικός

 

 

Η ιστορία των αυτοκινήτων χάνεται πίσω στο χρόνο. Η ανακάλυψη και η χρήση αυτοκινούμενων οχημάτων αποτελεί ίσως από τις πιο καινοτόμες εφευρέσεις στην ανθρώπινη ιστορία, μάλιστα λέγεται πως χρειάστηκαν πάνω από 100.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αυτοκίνητο.

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας αυτοκινήτου ήταν το επονομαζόμενο “Fardier” με δημιουργό το Nicolas Joseph Cougnot στη Γαλλία το 1769.

 

 

Το 1770, ο Γερμανο-Αυστριακός εφευρέτης Siegfried Marcus συναρμολόγησε ένα μηχανοκίνητο αμαξίδιο. Το όχημα του Marcus έχει ήδη ξεπεράσει το μηχανικό κινητήρα του Cougnot σε μηχανική ενέργεια

 

 

 

Η επόμενη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε 92 χρόνια αργότερα, το 1862, από τον Etienne Lenoir ο οποίος έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης.

 

 

Το 1885 ο Karl Benz παράγει το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης και καύσιμο τη βενζίνη και κατοχυρώνει την άδεια ευρεσιτεχνίας

 

 

Βασικό πρόβλημα της παραγωγής του αυτοκινήτου ήταν το υψηλό κόστος.
Έτσι, Ο Henry Ford, πήρε μια σημαντική απόφαση στην ιστορία του αυτοκινήτου, να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο, που ο μέσος πολίτης θα μπορούσε να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει σε καθημερινή βάση. Το 1908 παράγεται και διοχετεύεται στην αγορά το αυτοκίνητο – ιστορικός σταθμός της αυτοκίνησης.Είναι το Ford Model-T, το οποίο στοίχιζε μόνο 950 δολάρια.

 

Aπό το 1908 μεσολάβησαν πολλά στάδια εξέλιξης στην μαζική παραγωγή των αυτοκινήτων και στη βελτίωση τους τόσο μηχανικά όσο και από άποψη deisgn για να καταλήξουμε σήμερα να διαθέτουμε περισσότερα αυτοκίνητα από όσα χωράνε σε μια πόλη και από όσα ανέχεται η ατμόσφαιρα. Λόγω της σημαντικής αύξησης της ρύπανσης από την εκπομπή ρύπων γίνεται συνεχής βελτίωση των αυτοκινήτων.

 

Και σήμερα ένα συμβατικό αυτοκίνητο μοιάζει κάπως έτσι:

 

 

 

Άραγε σε λίγα χρόνια από τώρα πως θα μοιάζουν;

Share this post