Θέσεις στάθμευσης για όλους

Θέσεις στάθμευσης για όλους

Την επίλυση της καθημερινής αναζήτησης για μια πολυπόθητη θέση στάθμευσης έρχεται να λύσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με το νέο έργο του, έχοντας θέσεις στάθμευσης για όλους.

“Έξυπνη”ελεγχόμενη στάθμευση σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Διεθνείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 30% της κυκλοφοριακής συμφόρησης προκαλείται από οδηγούς που ψάχνουν θέση στάθμευσης. Το αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι σπατάλη καυσίμων, ρύπανση του περιβάλλοντος, ηχορύπανση και εκνευρισμός.

Το έργο αυτό που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής έρχεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία.

Μέσω εφαρμογών που θα ενημερώνει τους οδηγούς για κενές θέσεις θα τους κατευθύνει προς αυτές, ενώ ταυτόχρονα θα προφυλάσσει τις θέσεις των ΑμεΑ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω καταχώρησης σχετικών στοιχείων θα προβλέπει την ειδική διαχείριση κάποιων κατηγοριών, όπως μόνιμους κατοίκους, ΑμεΑ, δικαιούχους ειδικών τιμολογίων κ.α

 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

 

#1 Τεχνολογία Geo-Location/ Εφαρμογές Smartphone

Ο οδηγός μέσω του κινητού του τηλεφώνου θα βρίσκει ελεύθερη θέση στάθμευσης. Ταυτόχρονα, θα αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας καθώς θα δίνει πληροφορίες για προσφορές και αφίξεις νέων προϊόντων στην περιοχή χωρίς επιπλέον χρέωση.

 

#2 Ευελιξία Πληρωμών

Η πληρωμή θα μπορεί να γίνεται με ποικίλους τρόπους (κάρτα ξυστή, μέσω προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης, χρήση κινητού τηλεφώνου, φωνητικής πύλης κ.α)

 

#3 Αισθητήρες Στάθμευσης

Θα τοποθετηθούν είτε στο οδόστρωμα είτε στο πεζοδρόμιο και θα λειτουργούν με μπαταρία προκειμένου να ελέγχουν τη θέση στάθμευσης

 

#4 Τεχνολογία loyalty scheme

Προβλέπονται ενέργειες επιβράβευσης για όσους κάνουν συχνή χρήση της εφαρμογής

 

#5 Εφαρμογή PDA

Η δημοτική αστυνομία θα ενημερώνεται αυτόματα για παράνομη στάθμευση.

 

Το παραπάνω εγχείρημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20.000 θέσεις στάθμευσης σε δήμους σε όλη την Ελλάδα, που πρώτα όμως θα έχουν ολοκληρώσει τις απαραίτητες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις της περιοχής τους. Ο εκάστοτε δήμος θα αποφασίζει για την ανάπτυξη του συστήματος, για τον τρόπο πληρωμής και το μέγιστο χρονικό όριο στάθμευσης.

Η διαβούλευση σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ολοκληρώθηκε  και αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων

 

Διάβασε επίσης : Πρωτοποριακό σύστημα ανιχνεύει εάν ο οδηγός βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ

Share this post