Πάσχα σημαίνει…

Πάσχα σημαίνει…

Τι είναι το Πάσχα; Όχι δεν ψάχνω τον ορισμό του, ψάχνω αυτό που σημαίνει για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά η λέξη Πάσχα;

Το συνειρμό που φέρνει στο μυαλό μας το άκουσμα αυτής της λέξης.

 

  • Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού.

 

  • Το Πάσχα είναι η πιο ωραία περίοδος του χρόνου.

 

  • Το Πάσχα είναι γεμάτο ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

 

  • Το Πάσχα είναι….. για κάθε έναν από εμάς κάτι ξεχωριστό.

 

10 ανθρώπους να ρωτήσεις, 10 διαφορετικές απαντήσεις θα λάβεις. 

 

Συνηθίζεται τις Άγιες αυτές ημέρες να νιώθουμε πιο ευάλωτοι, να έχουμε την ανάγκη να είμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους, να ανταλλάξουμε ευχές αγάπης και ελπίδας. Συνειρμικά κάθε Πάσχα, ψάχνουμε το χωριό μας, τον τόπο εκείνον που θα φιλοξενήσει το δικό μας Πάσχα και θα γεμίσει το σπίτι μας με τις μυρωδιές της άνοιξης.

 

Τον τόπο εκείνον που θα τηρήσουμε ένα προς ένα τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τα κόκκινα αυγά και τα πασχαλινά κουλούρια. Δίπλα στους δικούς μας ανθρώπους, ανάμεσα σε παιδικά γέλια ετοιμάζοντας όλα αυτά τα φαγητά και γλυκίσματα που έχουν ταυτιστεί με την πασχαλινή περίοδο, θα “κλέψουμε” λίγη από την αθωότητα και την ξεγνοιασιά των παιδιών μας και θα γίνουμε κι εμείς για λίγο παιδιά.

 

 

alt

 

 

Θα χαλαρώσουμε, θα ξεκουραστούμε και θα απολαύσουμε.

 

Αυτές τις στιγμές με την οικογένεια μας που μας έχει τόση ανάγκη και η έντονη καθημερινότητα δεν της δίνει το χώρο και το χρόνο να ανθίσει. Θα ανασυνταχθούμε σωματικά και ψυχικά γιατί η σωματική κούραση είναι απόρροια της ψυχικής. Όταν έχεις την ψυχή σου γεμάτη η σωματική κούραση δεν αρκεί για να σε καταβάλει. Επίσης θα απολαύσουμε τα τρία Φ, το φαΐ, τους φίλους και τη φύση.

 

Το μαγικό της Μεγάλης Εβδομάδας έως την Κυριακή του Πάσχα είναι ότι παρά το γεγονός πως οι μέρες επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο με μαθηματική ακρίβεια, και ενώ όλοι γνωρίζουμε τη σειρά που θα γίνουν τα πράγματα κανείς δεν βαριέται, κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει.

 

Αντίθετα, έχουμε όλοι προσμονή για το βράδυ της Ανάστασης που θα φορέσουμε τα καλά μας και θα ανταλλάξουμε ευχές. Για την Κυριακή του Πάσχα, που θα μαζευτούμε και θα γελάσουμε.

Γιατί σε αυτές τις συναντήσεις νιώθουμε και είμαστε πλήρεις. 

 

Σε κάθε γιορτή που περνάει, μετράμε τις μέρες ως την επόμενη, που θα ξανασυναντηθούμε και θα περάσουμε όμορφα.

 

Το Αναστάσιμο Φως και η λαμπρότητα των Άγιων Ημερών ας φωτίσουν τις καρδιές όλων μας και ας χαρίσουν υγεία και οικογενειακή ευτυχία!

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! Με αισιοδοξία, ελπίδα και χαμόγελα!

 

 

alt

 

 

Share this post