Να βάλω φιμέ ή όχι;

Να βάλω φιμέ ή όχι;

 

Οι αντηλιακές μεμβράνες στα αυτοκίνητα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Στην Ελλάδα, οποιαδήποτε εποχή, ο ήλιος είναι έντονος και ιδιαίτερα επιβλαβής τόσο για εμάς όσο και για το όχημα.

Η τοποθέτηση ηλιακών μεμβρανών έχει πολλαπλά οφέλη.

Κάποια από τα πλεονεκτήματα τους είναι τα εξής :

  • Προσφέρουν Προστασία σε επιβάτες και πλαστικά αυτοκινήτου

Οι αντηλιακές μεμβράνες, λόγω των πολλών επιμέρους στρωμάτων που αποτελούνται προστατεύουν από την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σε ποσοστό 99%. Ανάλογα με το χρώμα του αυτοκινήτου, η ηλιακή θερμότητα στο σαλόνι του οχήματος μειώνεται σημαντικά.

Ταυτόχρονα, βοηθάει τον οδηγό στο να έχει καλύτερη ορατότητα, καθώς περιορίζει την αντηλιά και τα φώτα των υπόλοιπων αυτοκινήτων κατά τις νυχτερινές ώρες. Έτσι η οδήγηση γίνεται πιο ασφαλής και ευχάριστη.

  • Μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου

Η ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οχήματος, βοηθά στην καλύτερη απόδοση του κλιματιστικού με αποτέλεσμα να καίγεται λιγότερο καύσιμο.

Καθώς από έξω προς τα μέσα αν κοιτάξεις η ορατότητα είναι μειωμένη, οι μεμβράνες αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους κλέφτες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναρτά η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, τα περιστατικά κλοπής σε οχήματα με αντηλιακές μεμβράνες είναι κατά 72 % λιγότερα.

  • Αύξηση της ανθεκτικότητας του τζαμιού

Με την τοποθέτηση των μεμβρανών, οι οποίες γίνονται ένα με το τζάμι, αυξάνεται η ανθεκτικότητα του. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο δύσκολο να ραγίσει ή να σπάσει.

 

 

   Προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τοποθέτηση μεμβρανών στα οχήματα. 

Για όλα τα αυτοκίνητα, απαγορεύεται η τοποθέτηση μεμβρανών που έχουν διαπερατότητα φωτός μικρότερη του 70% στα εμπρός πλευρικά τζάμια και 75% για το παρμπρίζ. Στο παρμπρίζ μπορεί να τοποθετηθεί σκούρα λωρίδα στο άνω μέρος αυτού. Τα νούμερα αναφέρονται στη συνολική διαπερατότητα του φωτός.

Απαγορεύονται μεμβράνες καθρέπτες που αντανακλούν πάνω από 25% του φωτός καθώς αυτές κρίνονται επικίνδυνες για τους άλλους οδηγούς.

 

Κόστος

Το κόστος τους εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητα αλλά και τη μάρκα που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε στο όχημα σας, καθώς και από το μέγεθος του αυτοκινήτου.

Σημαντικό να γνωρίζετε την εγγύηση που δίνει η εταιρεία που θα επιλέξετε.

 

 Με την τοποθέτηση τους θα πρέπει να γνωρίζετε:

Αν οι μεμβράνες που θα χρησιμοποιηθούν συνοδεύονται από επίσημο έγγραφο συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραλαμβάνετε τη γραπτή εγγύηση. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός έγκρισης υπάρχει σε ειδικό αυτοκόλλητο ανάμεσα στο τζάμι και την μεμβράνη.

 

  Οδηγίες φροντίδας ηλιακών μεμβρανών

Το πρώτο 24ωρο της τοποθέτησης τα παράθυρα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά ώστε να προσαρμοστεί πλήρως η κολλητική ουσία πάνω στο τζάμι.

Για 48 ώρες μετά δεν θα πρέπει να γίνει καθαρισμός των τζαμιών.

Στον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μαλακό πανί.

 

Share this post