Έχεις ενυπόθηκο; Βρες ασφάλεια στα μέτρα σου!

Έχεις ενυπόθηκο; Βρες ασφάλεια στα μέτρα σου!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 462 της Τράπεζας της Ελλάδος κάθε τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο κατοικίας, εφόσον αυτό περιλαμβάνει τις καλύψεις που ορίζονται ως υποχρεωτικές από τη δανειακή σύμβαση.

Παλαιότερα, αυτό δεν ίσχυε. Αντίθετα, ο δανειολήπτης ήταν υποχρεωμένος να ασφαλίζει το ακίνητο στην ασφαλιστική εταιρεία που υποδείκνυε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

 

Η ασφάλιση κατοικία στη χώρα μας είναι υποχρεωτική μόνο για όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο ή είναι υποθηκευμένα. Σε όλη τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, η κατοικία πρέπει να βρίσκεται ασφαλισμένη.

 

 

Τα ασφάλιστρα δεν είναι απαγορευτικά. Αντίθετα, είναι αρκετά προσιτά προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να καλύψουν το ποσό ασφάλισης. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως αν το ακίνητο μας βρίσκεται ασφαλισμένο μέσω της τράπεζας και εμείς επιθυμούμε να αλλάξουμε ασφαλιστική εταιρεία, οφείλουμε να προσκομίσουμε εγκαίρως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Έτσι η τράπεζα δεν θα προλάβει να χρεώσει στο λογαριασμό μας το συμβόλαιο.

 

Τα ακίνητα συνήθως ασφαλίζονται στο ποσό του δανείου που χορηγήθηκε. Η πραγματική αξία του ακινήτου μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το δάνειο.

 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα σε περίπτωση ολικής καταστροφής η αποζημίωση θα είναι ίση με το ποσό του δανείου. Αυτή θα καταβληθεί στην τράπεζα ολοσχερώς ενώ στην πραγματικότητα το ακίνητο μπορεί να κόστιζε πολύ παραπάνω.

 

Επομένως, αν πούμε ότι θέλουμε να καλύψουμε το σπίτι μας και όχι να κάνουμε μια ασφάλεια μόνο γιατί μας την επιβάλουν πρέπει να εξετάσουμε το κόστος ανακατασκευής. Ασφαλίζοντας το ακίνητο μας στο κόστος ανακατασκευής αποφεύγουμε το φαινόμενο της υπασφάλισης.

 

 

Τι είναι όμως υπασφάλιση και το ακούμε τόσο συχνά;

 

Υπασφάλιση είναι η ασφάλιση του κτιρίου σε μικρότερη αξία από την αξία ανακατασκευής του. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρακτικά θεωρείται μερική ασφάλιση άλλα και μερική αποζημίωση. Αναφέρουμε επί παραδείγματι, αν ένα ακίνητο κοστίζει 100.000 ευρώ και εμείς το ασφαλίσουμε για 50.000 ευρώ, σε μια ζημιά 20.000 ευρώ η αποζημίωση που θα λάβει ο ασφαλισμένος είναι 10.000 ευρώ εφαρμόζοντας τον αναλογικό όρο.

 

Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αναλογικός όρος μπορούμε να τον ορίσουμε ως εξής:

 

Η καταβαλλόμενη κάθε φορά αποζημίωση, έχει σχέση προς την ζημιά, την ίδια σχέση που έχει το ασφαλιστικό ποσό προς την ασφαλιστική αξία.

 

Είναι λοιπόν σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπασφάλιση είναι κάτι το οποίο δεν μας βοηθάει. Αντίθετα, μπορεί να πληρώσουμε για κάποιο διάστημα χαμηλότερα ασφάλιστρα λόγω μικρότερου ασφαλιζόμενου κεφαλαίου. Αν χρειαστεί όμως να αποζημιωθούμε από την ασφαλιστική εταιρεία στο τέλος θα βγούμε “χαμένοι”.

 

 

Οι καλύψεις που ζητάνε οι τράπεζες είναι Πυρκαγιά και Σεισμό εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις στις οποίες ορίζουν επιπλέον καλύψεις. Όταν προσκομίσουμε το συμβόλαιο στην τράπεζα πρέπει να περιλαμβάνονται τουλάχιστον αυτές οι καλύψεις. Είναι επιλογή δική μας αν θα βάλουμε πρόσθετες καλύψεις τις οποίες δεν απαιτεί η τράπεζα.

 

 

 

Για να δεις πόσο μπορείς να μειώσεις το κόστος ασφάλισης της ενυπόθηκης κατοικίας σου, ζήτα τη συμβουλή του προσωπικού σου ασφαλιστικού συμβούλου στην Ιnsurance Motors παίρνοντας προσφορά εδώ

Ο προσωπικός σου ασφαλιστικός σύμβουλος θα δημιουργήσει την προσφορά ασφάλισης σύμφωνα με τα στοιχεία του δικού σου ακινήτου και θα τη λάβεις στο email σου το συντομότερο δυνατό.

 

Share this post