Γίνε ο οδηγός της παρέας

Γίνε ο οδηγός της παρέας

Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα αίτια πρόκλησης τροχαίων συμβάντων σε όλο τον κόσμο.

 

Γι’ αυτό, δώσε υπόσχεση να μην πίνεις πριν οδηγήσεις! Διασκέδασε χωρίς αλκοόλ, οδήγησε την παρέα σου στο σπίτι της με ασφάλεια και γίνε ο οδηγός της παρέας!

Στατιστικά, κάθε χρόνο, το 20% με 30% των τροχαίων ατυχημάτων που γίνονται οφείλονται στην κατανάλωση του αλκοόλ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, αποδίδεται στο αλκοόλ.

Το αλκοτέστ αποτελεί τον καθιερωμένο έλεγχο της τροχαίας για να εντοπίσει όλους όσους χρησιμοποιούν το όχημα τους υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Εσείς γνωρίζατε ότι το αλκοτέστ καθιερώθηκε στην Ελλάδα πριν 50 ολόκληρα χρόνια; Κι όμως…!

 

H συσκευή ανίχνευσης αλκοόλ στο αίμα επινοήθηκε από τον Ρόλα Νιλ Χάργκερ, το 1931. Εκ τοτε χρησιμοποιήθηκε σε πολλούς ελέγχους για τον εντοπισμό όσων οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

 

Πώς όμως μπορείς να γνωρίζεις αν η ποσότητα που έχεις πιει είναι απαγορευτική για το νόμο;

Γενικότερα, όσο περισσότερους βαθμούς αλκοόλ έχει ένα ποτό τόσο μικρότερη ποσότητα χρειάζεται να καταναλώσεις για να φτάσεις τα νόμιμα όρια. Για παράδειγμα με 60ml ούζο ή 55 ml βότκα αλλά με 200 ml κρασιού. Στην ποσότητα, σημαντικό ρόλο παίζει το σωματικό βάρος, καθώς διαφορετική ποσότητα αλκοόλ και με διαφορετική ταχύτητα διαλύεται στο αίμα ανάλογα με τα κιλά

0,25-0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκ πνεόμενου αέρα

  • Πρόστιμο 200 ευρώ
  • Ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης

0,40-0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκ πνεόμενου αέρα

  • Πρόστιμο 700 ευρώ
  • Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 3 μήνες
  • Ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης

0,60 και άνω

  • Πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ
  • Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 6 μήνες
  • Ακινητοποίηση του οχήματος μέχρι να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης
  • Φυλάκιση μέχρι 6 μήνες

Πρέπει ακόμα να σημειωθεί, πως αν ο ίδιος οδηγός βρεθεί ξανά να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, εντός δυο ετών από τον τελευταίο έλεγχο, τότε επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ, καθώς και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για πέντε (5) χρόνια.

Γνώριζες ότι μπορεί να απέφυγες το βράδυ το αλκοτέστ αλλά μπορεί να σε βρει το πρωί;

Υπάρχουν φορές που το αλκοόλ που καταναλώσαμε το βράδυ δεν έχει προλάβει να μεταβολιστεί στον οργανισμό μας ως το πρωί. Έτσι σε έναν πρωινό έλεγχο μπορούμε να βρεθούμε «ένοχοι».

Γίνε ο οδηγός της παρέας!

Αποφασίστε από πριν ποιος θα είναι αυτός που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ και θα φροντίσει για την ασφαλή επιστροφή όλων στο σπίτι τους, στο τέλος της βραδιάς.

Share this post