Φωτεινός σηματοδότης χρώματος “πορτοκαλί”

Φωτεινός σηματοδότης χρώματος “πορτοκαλί”

 

Οι φωτεινοί σηματοδότες καθορίζουν καθημερινά και αδιάλειπτα την κίνηση στους δρόμους. Πανταχού παρόντες κάνουν τη δουλειά των τροχονόμων σιωπηλά.

Τα φανάρια εμφανίστηκαν πρώτη φορά στους δρόμους το 1912, τότε διέθεταν μόνο κόκκινο και πράσινο φως αλλά δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να εμφανιστεί και το πορτοκαλί, προς διευκόλυνση των οδηγών. Ο σηματοδότης χρώματος πορτοκαλί λειτουργεί προειδοποιητικά με σκοπό να ενημερώσει τους οδηγούς ότι σε τρία με πέντε δευτερόλεπτα το φανάρι θα ανάψει κόκκινο. Θεωρητικά, βλέποντας το σηματοδότη να ανάβει πορτοκαλί, πρέπει να μειώσουμε ταχύτητα, τόσο ώστε να ακινητοποιήσουμε το όχημα μας εγκαίρως.

Στην πράξη όμως, είναι πολλές οι φορές που η απότομη ακινητοποίηση του οχήματος είναι επικίνδυνη ενώ κάποιες άλλες που απλά δεν προλαβαίνουμε. Τελικά όμως τι πρέπει να πράττουμε;

Αυτό που λανθασμένα συνηθίζουμε να κάνουμε είναι πως αν είμαστε αρκετά κοντά στο φωτεινό σηματοδότη και εφόσον η απόσταση που απομένει δεν επαρκεί για να σταματήσουμε εγκαίρως και με ασφάλεια, συνήθως αποφασίζουμε να περάσουμε. Καθώς μια λάθος εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο ατύχημα και σύμφωνα με τον ΚΟΚ, θα πρέπει να μειώνουμε ταχύτητα ώστε να σταματήσουμε πριν το φανάρι εγκαίρως.

Ουσιαστικά, πρέπει να εκτιμάμε την κατάσταση σε κλάσματα δευτερολέπτου και να πράττουμε με ασφάλεια για εμάς και τους γύρω μας. Το πορτοκαλί δεν είναι ένδειξη επιτάχυνσης αλλά αντιθέτως είναι ένδειξη επιβράδυνσης. Βέβαια, όσο η τεχνολογία εξελίσσεται δεν αποκλείεται να δούμε και δρόμους χωρίς φανάρια.

Share this post