Αυτοκινούμενα οχήματα ως το 2050

Αυτοκινούμενα οχήματα ως το 2050

 

Το μέλλον των αυτοκινήτων που έχουμε τώρα είναι τα αυτοκινούμενα οχήματα και σίγουρα όσοι ζουν στη Καλιφόρνια έχουν δει αρκετές φορές τέτοια.

21 εταιρείες δοκιμάζουν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς στο δρόμο με σκοπό την μείωση των ατυχημάτων που συμβαίνουν ετησίως.

 

Όμως πριν το άνοιγμα στη διάθεση και στην αγορά τέτοιων οχημάτων από τους πολίτες πρέπει να έχουν προηγηθεί σημαντικοί έλεγχοι ασφάλειας και ανταπόκρισης σε κάθε απρόσμενο γεγονός.

Πώς θα αντιδράσει ένα αυτοκινούμενο όχημα αν ξαφνικά ένα άλλο όχημα εκτραπεί και βρεθεί μπροστά του;

Οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν για την αξιοπιστία και την ασφάλεια των αυτοκινούμενων οχημάτων πρέπει να είναι πολλοί και σε διάφορους τύπους δρόμων. Η κάθε χώρα έχει διαφορετικό σύστημα δόμησης των αυτοκινητοδρόμων της. Τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει τα ήδη υπάρχοντα αυτοκίνητα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα τεστ ασφαλείας.

 

Σκοπός είναι να σιγουρευτούμε πως τα οχήματα αυτά θα κινούνται με βάση τις προδιαγραφές με τις οποίες κατασκευάστηκαν ακόμα και αν οι ερευνητές τους δεν κατανοούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους.

 

Τα αυτοκινούμενα οχήματα έχουν ως σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους και την απελευθέρωση των οδηγών από την προσοχή τους στο τιμόνι ιδιαίτερα στις πόλεις.

Οι κανόνες που θεσπίζονται για τα συγκεκριμένα οχήματα προέρχονται από μελέτες του Οργανισμού Εθνικής Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφορίας και της εκάστοτε κρατικής υπηρεσίας μεταφορών.

 

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν τα αυτοκινούμενα οχήματα υπολογίζουν συνεχώς πιθανότητες.

#Πόσο πιθανό είναι ένας άνθρωπος να περνάει αυτή τη στιγμή το δρόμο;

#Πόσο πιθανό είναι ένας άνθρωπος να περπατάει στην άκρη του δρόμου παράλληλα με τα οχήματα;

#Πόσο πιθανό είναι να σταματήσει το όχημα πριν χτυπήσει κάποιον άνθρωπο που διέρχεται πεζός;

 

Διάβασε επίσης: Οι πόλεις αλλάζουν και μαζί τους κι εμείς

 

Αυτά τα ερωτήματα είναι προσομοίωση του ανθρώπινου νου την ώρα που χειρίζεται ένα αυτοκίνητο. Ο δρόμος ως ότου δοθούν στην κυκλοφορία είναι μεγάλος. Προϋποθέτει σαφής οδηγίες και πλήρη γνώση των λειτουργιών τους. Στα αυτοκινούμενα οχήματα δεν μπορούμε να βασιστούμε σε έννοιες όπως το ένστικτο, τα αντανακλαστικά ή η αυτοσυγκέντρωση. Οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιεί μια μηχανή είναι μια επιλογή που πρέπει να γνωρίζουμε πόσο ασφαλής είναι.

Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες τα αυτοκινούμενα οχήματα θα δοθούν στην κυκλοφορία περίπου το 2050. Θα απελευθερώσει περισσότερες από 250.000.000 ώρες ετησίως για τους πολίτες των μεγαλουπόλεων.

Share this post