Ζήτημα ασφάλειας οι ζάντες

Ζήτημα ασφάλειας οι ζάντες

 

Η ζάντα του αυτοκινήτου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Κάθε αυτοκίνητο παίρνει ζάντες με συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να στηρίζουν σωστά το ελαστικό.

Ζάντα, εν συντομία, είναι η κυκλική μεταλλική στεφάνη πάνω στην οποία προσαρτάται το ελαστικό.

Εκτός από τον αισθητικό ρόλο που έχουν, διατηρούν εξέχουσα θέση και στην οδική συμπεριφορά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Όσο ελαφρύτερη είναι η ζάντα, τόσο ευκολότερο είναι το φρενάρισμα, προσφέροντας επιπλέον ασφάλεια.
  • Η ζάντα πρέπει να είναι ελαφριά ώστε να μη προσθέτει βάρος στο όχημα.

Η αγορά πλέον παρέχει ευρεία γκάμα ειδών στις ζάντες ώστε να εξυπηρετήσει όλες τις προτιμήσεις αισθητικά και οικονομικά.

Τα κυριότερα υλικά κατασκευής ζαντών είναι:

 

# Μεταλλικές Ζάντες

Είναι αρκετά βαριές αλλά αντέχουν στο χρόνο και επισκευάζονται εύκολα. Άλλωστε είναι και η πιο οικονομική λύση της αγοράς.

#Ζάντες Αλουμινίου

Ελαφρύτερες από τις μεταλλικές αλλά και σαφώς ακριβότερες. Το μειονέκτημα τους είναι ότι είναι πιο ευπαθείς. Μπορεί να απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών αλλά είναι εύκαμπτες στις προσκρούσεις.

#Ζάντες μαγνησίου

Προορίζονται κυρίως για σπορ εκδόσεις αυτοκινήτων. Είναι σημαντικά πιο ακριβές από τα άλλα δυο είδη.

Πριν την αλλαγή ζαντών πρέπει να θυμόμαστε ότι οι νέες ζάντες πρέπει να ακολουθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προηγούμενων.

 

Δηλαδή:

  • Ίδιος αριθμός οπών και όμοιος γεωμετρικός άξονας
  • Ίδια ή μεγαλύτερη εσωτερική διάμετρος
  • Ισοδυναμία offset

 

Τέλος, οι ζάντες θέλουν κι αυτές συντήρηση για να μεγιστοποιήσουμε το χρόνο αντοχής τους. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καλό είναι να τις καθαρίζουμε με άφθονο νερό χωρίς να χρησιμοποιούμε σύρματα ή άλλου είδους αντικείμενα που μπορεί να τις χαράξουν ή να χαλάσουν την ειδική επεξεργασία τους και να χάσουν τη γυαλάδα τους, με πιθανότητα να μειωθεί και η αντοχή τους.

 

Σε όλες τις ζάντες των οχημάτων υπάρχει συγκεκριμένο αναγνωριστικό που υποδηλώνει τη διάμετρο και το ύψους τους, που πρέπει να τα γνωρίζουμε για την επιλογή τους.

 

Αν δεν τα γνωρίζουμε, η επίσκεψη στο σημείο αλλαγής τους με το αυτοκίνητο μας πριν καταλήξουμε σε είδος ζάντας προκειμένου να μας ενημερώσουν για τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών που έχουμε ήδη θα διαλευκάνει την κατάσταση και θα κάνει πιο εύκολη την τελική επιλογή.

 

Share this post