Τι να προσέχουμε όταν ο καιρός χαλάει

Τι να προσέχουμε όταν ο καιρός χαλάει

Απότομες οι αλλαγές του καιρού το χειμώνα και όπως κάθε χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα κατά την οδήγηση.

Ας εξετάσουμε όμως τι συμβαίνει σε σχέση με το όχημα μας, για παράδειγμα, στη βροχή. Καθώς το οδόστρωμα δεν είναι καθαρό, το νερό της βροχής που πέφτει πάνω του δημιουργεί ένα επίστρωμα, το οποίο είναι ιδιαίτερα ολισθηρό και μειώνει κατά πολύ τη σταθερότητα του οχήματος.

Επομένως, τις βροχερές ημέρες, οι αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε είναι έως 10 φορές μεγαλύτερες από αυτές που κρατάμε σε στεγνό δρόμο. Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα και αν χρειαστεί να φρενάρουμε πατάμε το φρένο με μικρές διαδοχικές πιέσεις.

Προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε και σε άλλες περιπτώσεις όπως το χιόνι, ο πάγος ή ο άνεμος, που αν είναι ιδιαίτερα ισχυρός μπορεί να προκαλέσει κι αυτός αστάθεια στο όχημα μας.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η οδήγηση να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, να φοράμε πάντα ζώνες ασφαλείας, να έχουμε ελέγξει ότι λειτουργούν σωστά τα φρένα μας, τα φώτα, οι υαλοκαθαριστήρες, ότι τα ελαστικά μας είναι σε καλή κατάσταση και τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

 

Share this post