Τι εννοούμε με τον όρο “bonus malus”;

Τι εννοούμε με τον όρο “bonus malus”;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται τι είναι αυτό το Bonus Malus, ή πως επηρεάζει το ύψος των ασφαλίστρων;

Στην ουσία πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που έχουν αναπτύξει οι ασφαλιστικές εταιρίες και που εκεί καταγράφουν τον αριθμό των ατυχημάτων που έχει κάνει κάθε οδηγός μέσα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσω του συστήματος BONUS MALUS επιβραβεύουν τους οδηγούς που δεν κάνουν ζημιά προσφέροντας τους εκπτώσεις στα ασφάλιστρα και αντίστοιχα επιβαρύνουν τους οδηγούς που κάνουν συνέχεια ζημιές.

Οι κατηγορίες είναι από το 10 προς το 1. Το χαμηλότερο bonus malus που υπάρχει είναι το 1 που σημαίνει ότι δεν έχεις κάνει κάποια ζημιά. Ανάλογα με τον αριθμό των ζημιών που προκαλεί ο οδηγός αυξάνεται και το bonus malus, έχοντας ως συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων. Να σημειωθεί ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον δυο ατυχήματα με υπαίτιο τον οδηγό του οχήματος μέσα στον ίδιο χρόνο για να αυξηθεί το bonus malus.

Επίσης, το bonus malus, συνδέεται με τον οδηγό και όχι με το όχημα. Δηλαδή, αγοράζοντας ένα μεταχειρισμένο όχημα στο οποίο εμφανίζεται αυξημένο bonus malus λόγω ατυχημάτων, μετά τη μεταβίβαση και αφού δεν ευθύνεστε εσείς το bonus malus επανέρχεται στα κατώτερα όρια του χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για εσάς.

Σημαντικό είναι στο ασφαλιστήριο να περιλαμβάνεται η κάλυψη «προστασία bonus malus» οπότε ουσιαστικά προστατεύεται η έκπτωση που έχετε λόγω μη ζημιάς καθώς με αυτό τον τρόπο το bonus malus δεν θα αυξηθεί ακόμα κι αν είστε υπαίτιος.

Αν έχετε απορίες μη διστάσετε να ρωτήσετε τον προσωπικό σας ασφαλιστικό σύμβουλο.

Share this post