Προθέρμανση του κινητήρα. Ναι ή Όχι;

Προθέρμανση του κινητήρα. Ναι ή Όχι;

Ναι, η προθέρμανση είναι απαραίτητη καθώς βοηθά στην καλή λειτουργία του, στη μείωση κατανάλωσης και τη μείωση εκπομπής ρύπων.

Πώς γίνεται σωστά η προθέρμανση;

Οι περισσότεροι, ειδικά το χειμώνα, συνηθίζουμε ενώ είμαστε σταθμευμένοι να περιμένουμε να ζεσταθεί ο κινητήρας. Αυτό όμως είναι μια λανθασμένη τεχνική, καθώς έτσι αργεί πολύ να ζεσταθεί ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και ο ρύποι που εκπέμπει το όχημα μας. Αντίθετα, πρέπει να ξεκινάμε, οδηγώντας σχετικά αργά , χωρίς να επιταχύνουμε απότομα, να επιδιώκουμε, δηλαδή, ομαλές επιταχύνσεις τα πρώτα πέντε λεπτά, περίπου, της λειτουργίας του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο, η θερμοκρασία θα αυξηθεί ομαλά χωρίς να προκαλέσει οποιουδήποτε είδους βλάβη στον κινητήρα.

Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από την ομαλή προθέρμανση το χειμώνα, απαιτείται προσοχή και το καλοκαίρι ή μετά από ιδιαίτερα μακρινές αποστάσεις. Συστήνεται να μη σβήνουμε αμέσως τον κινητήρα, αντίθετα να τον αφήνουμε να λειτουργεί ακόμα λίγο ενώ έχουμε σταθμέυσει. Ακολουθώντας την αντίθετη διαδικασία από αυτή της προθέρμανσης για να δώσουμε χρόνο στον κινητήρα, αυτή τη φορά, να “κρυώσει”.

Η σωστή χρήση του οχήματος, η ομαλή προθέρμανση, το σωστό σβήσιμο του κινητήρα βοηθούν στην “μακροζωϊα” του.

Share this post