Προσπέραση με ασφάλεια

Προσπέραση με ασφάλεια

Στο δρόμο καθημερινά κινούνται χιλιάδες οχήματα με τους αριθμούς των ατυχημάτων να είναι αποστομωτικοί.

Μια από τις βασικότερες αιτίες ατυχημάτων είναι η προσπέραση.  Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ο οδηγός αναγκάζεται να κινηθεί στο αντίθετο ρεύμα, χωρίς να έχει ελέγξει ότι θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την προσπέραση με ασφάλεια.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μας κάνουν πολλές φορές να “ξεχνάμε” τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας ή να υπερτιμάμε τις δυνατότητες του οχήματος μας. Ο χρόνος που χρειάζεται στην πραγματικότητα για να ολοκληρωθεί μια προσπέραση είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το χρόνο που νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε.

Γι΄αυτό ας θυμηθούμε βασικούς κανόνες προσπέρασης που πρέπει να εφαρμόζουμε καθημερινά στις μετακινήσεις μας.

Μικρά αλλά σημαντικά      για ασφαλή προσπέραση:

 

 

Πρέπει να θυμόμαστε πως η προσπέραση από δεξιά επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.  Για παράδειγμα, σε δρόμους που διαθέτουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας εκτός της βοηθητικής, ή αν το προπορευόμενο όχημα έχει βγάλει αριστερό φλας.

Προσπερνάμε από αριστερά ανάβοντας αριστερό φλας και επανερχόμαστε στη λωρίδα μας ανάβοντας το δεξί φλας,. Έτσι ενημερώνουμε  όλα τα οχήματα που κινούνται γύρω μας για τις προθέσεις μας.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν θέλουμε να προσπεράσουμε μεγάλο όχημα,καθώς πρέπει να τηρούμε μεγαλύτερη απόσταση.

Επίσης,  όταν θέλουμε να προσπεράσουμε λεωφορείο που βρίσκεται σταματημένο σε στάση καθώς μπροστά από αυτό μπορεί να κινούνται πεζοί.

Βοηθήστε ένα όχημα που θέλει να σας προσπεράσει κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειές για πλήρη ορατότητα.

Μην ξεχνάτε! Επιλέγοντας την κατάλληλη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων επιτυγχάνουμε την καλύτερη επιτάχυνση και η διάρκεια της προσπέρασης μειώνεται. Ακολουθώντας τους κανόνες και οδηγώντας υπομονετικά μπορούμε να κινούμαστε με σιγουριά, φροντίζοντας τόσο για τη δική μας ασφάλεια όσο και των γύρω μας.

 

Οι κανόνες ασφαλούς προσπεράσματος είναι απλοί και σαφείς, το μόνο που μένει είναι ο κάθε οδηγός να τους κάνει βίωμα.

 

Δεν είναι αγώνας δρόμου, οδήγησε προσεκτικά και διασφάλισε την ακεραιότητα όλων. 

Σεβόμαστε τα όρια ταχύτητας & τους κανόνες προτεραιότητας.

 

Share this post