Πριν διαλέξεις ζάντες, γνώριζες ότι…

Πριν διαλέξεις ζάντες, γνώριζες ότι…

Ζάντα είναι η κυκλική μεταλλική στεφάνη στην οποία προσαρτάται το ελαστικό του οχήματος μας. Οι ζάντες είναι σε αριθμό τόσες όσες και οι ρόδες του εκάστοτε οχήματος.

Εκτός από τον αισθητικό ρόλο που έχουν, διατηρούν εξέχουσα θέση και στην οδική συμπεριφορά. Το υλικό κατασκευής τους ποικίλλει, τα τελευταία χρόνια όμως συνηθίζεται να είναι ελαφρύ τύπου αλουμίνιο, καθώς δεν πρέπει να προσθέτουν βάρος στο όχημα, άλλωστε ελαφρίες ζάντες προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση και χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι ζάντες αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ελαφριές και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών, είναι ταυτόχρονα ελαστικές, δηλαδή εύκαμπτες στις προσκρούσεις.

Καλύτερο μέταλλο φαίνεται πως είναι το μαγνήσιο, που όμως παρά τα πλεονεκτήματα στη χρήση του είναι σημαντικά πιο ακριβό. Επίσης, οι ζάντες χρειάζονται και αυτές τη συντήρηση τους για να διατηρηθούν στο χρόνο. Καλό είναι λοιπόν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να τις καθαρίζουμε με άφθονο νερό κρατώντας τες με αυτόν τον τρόπο καθαρές. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σύρματα ή αλλου είδους αντικείμενα που μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια τους καθώς εκτός από το ότι θα χαλάσουμε την ειδική επεξεργασία τους και θα χάσουν τη γυαλάδα τους πιθανότητα θα επηρεαστεί και η αντοχή τους. Ακόμα, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως κάθε όχημα παίρνει συγκεκριμένου τύπου ζάντες.

Σε όλες, υπάρχει συγκεκριμένο αναγνωριστικό που υποδηλώνει τη διάμετρο και το ύψος τους γεγονός που σημαίνει πως δεν μπορούμε να επιλέξουμε, ό,τι θέλουμε εμείς αλλά μόνο μεταξύ αυτών που πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αν το σκεφτούμε, τελικά, η επιλογή ζαντών δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση!

Share this post