Παιδί και Οδική Ασφάλεια

Παιδί και Οδική Ασφάλεια

 

Οι ώρες που περνάμε εντός του οχήματος μας μαζί με τα παιδιά δεν είναι λίγες. Η ασφάλεια τους εντός της καμπίνας του αυτοκινήτου είναι πρωτίστης σημασίας.

 

Τα ειδικά παιδικά καθίσματα έχουν δημιουργηθεί για να κρατούν ασφαλές το παιδί ακόμα και σε μια σύγκρουση. Δεν είναι πιο ασφαλές να κρατάμε το παιδί μας στην αγκαλιά. Σε περίπτωση σύγκρουσης ακόμα και με μικρή ταχύτητα, οι δυνάμεις που αναπτύσσονται στην καμπίνα του οχήματος μπορεί να είναι εκατοντάδες ή και χιλιάδες κιλά.

 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς”, υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι καθισμάτων:

 

Τύπος 0+ που αφορά παιδιά έως 15 μηνών ή έως 13 κιλά

 

Τύπος 1 για παιδιά από 8 μηνών έως 4 ετών για 9 έως 18 κιλά

 

Τύπος 2/3 για παιδιά από 3 ετών έως 12 και για κιλά 15 έως 36

 

 

Επιπρόσθετα, το παιδικό κάθισμα πρέπει να βρίσκεται πάντοτε στις πίσω θέσεις του οχήματος και συνηθέστερα πίσω από τον συνοδηγό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι με βεβαιότητα η ασφαλέστερη επιλογή. Στατιστικά, οι συγκρούσεις από τη δεξιά πλευρά δεν είναι τόσο έντονες.

 

Πριν από κάθε μετακίνηση, πρέπει να γίνεται έλεγχος στις ζώνες. Οι ζώνες ασφαλείας στο καθισματάκι πρέπει να είναι σωστά σφιγμένες ώστε να συγκρατούν το παιδί. Ένας εύκολος τρόπος να το ελέγξουμε είναι να δούμε αν χωράει ένα δάχτυλο μας μεταξύ της ζώνης και του στήθους του μωρού. Αν ναι τότε είναι σωστά τοποθετημένες.

 

Έρευνες επίσης, έχουν δείξει ότι τα καθίσματα που κοιτούν ανάποδα στην φορά του οχήματος είναι ασφαλέστερα. Μάλιστα, στη Σκανδιναβία, έχουν επεκτείνει αυτό το μοντέλο έως 4 ετών.

 

Σημαντικό να θυμόμαστε να μη χρησιμοποιούμε κάθισμα αυτοκινήτου το οποίο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν εξακολουθεί να είναι ασφαλές.

 

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στην Ελλάδα, η χρήση ειδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική έως 12 ετών.

 

 

Σε κάθε μας μετακίνηση, φροντίζουμε για την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών μας!

 

Share this post