Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλιση του οχήματος σου

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασφάλιση του οχήματος σου

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε και οι μετακινήσεις με το όχημα σας θα είναι πιο συχνές και ίσως και πιο μακρινές, φροντίστε η ασφάλεια που θα έχετε να καλύπτει όλες τις ανάγκες.

 

Καλό είναι λοιπόν, να γνωρίζετε πλήρως τι παροχές έχετε από κάθε κάλυψη που περιλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας ή τι παροχές θα θέλατε να προσθέσετε σε αυτό καθώς δεν γνωρίζατε το όφελος που μπορεί να είχατε.

 

 Οι καλύψεις διακρίνονται σε βασικές, αυτές δηλαδή που υποχρεωτικά από το νόμο πρέπει να περιλαμβάνονται σε ένα ασφαλιστήριο και σε προαιρετικές.

 

Για την ασφάλιση του οχήματος σας χρειάζονται :

 Δίπλωμα Οδήγησης

 Άδεια Κυκλοφορίας

 Προηγούμενο Ασφαλιστήριο  (αν υπάρχει)

 

Λίγα πράγματα που θα θέλαμε να γνωρίζετε:

 

Το βασικό πακέτο ασφάλισης περιλαμβάνει:

 

 Αστική Ευθύνη για Σωματικές Βλάβες

 Αστική Ευθύνη για Υλικές Ζημιές

 Υλικές Ζημιές από Ανασφάλιστο Όχημα

 Φροντίδα Ατυχήματος

 Ρυμούλκηση Οχήματος

 

Κάθε βασικό πακέτο μπορεί να επεκταθεί περιλαμβάνοντας τις παρακάτω προαιρετικές καλύψεις:

 

Προσωπικό Ατύχημα Οδηγού

Σε αντίθεση με την αστική ευθύνη προς τρίτους, η κάλυψη αυτή σας προφυλάσσει από κάθε προσωπικό ατύχημα για συγκεκριμένο ασφαλιζόμενο ποσό.

Θραύση Κρυστάλλων 

Καλύπτονται όλες οι γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου- παρμπριζ, ηλιοροφές και πλαϊνά παράθυρα. Η ασφαλιστική σας αναλαμβάνει σε συνεργασία με εξειδικευμένα συνεργεία να αποκαταστήσει κάθε φθορά που μπορεί να προκληθεί σε αυτές τις επιφάνειες.

Νομική Προστασία

Είναι κάλυψη προαιρετική- αν και κάποιες ασφαλιστικές την έχουν εντάξει στο βασικό πακέτο ασφάλισης με μεγάλη σημασία. Συμπεριλαμβάνοντας αυτή την κάλυψη στο συμβόλαιο σας, η ασφαλιστική σας εταιρεία δύναται να διεκδικήσει για εσάς όλες τις νόμιμες αξιώσεις (για ποσά άνω των 400 ευρώ) είτε εξωδίκως είτε ενδίκως αναλαμβάνοντας και την ποινική σας υπεράσπιση.

Ολική και Μερική Κλοπή

Σε περίπτωση ολικής κλοπής και εφόσον έχει δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές και δεν έχει βρεθεί εντός 90 ημερών, η ασφαλιστική εταιρεία σας αποζημιώνει βάσει της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας. Σε περίπτωση μερικής κλοπής καλύπτονται μόνο τα τμήματα του αυτοκινήτου που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινήτου.

Τρομοκρατικές Ενέργειες & Πυρός

Η κάλυψη αυτή παρέχεται συνδυαστικά με την ολική και μερική κλοπή και σας προφυλάσσει για ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο αυτοκίνητο σας από τρομοκρατικές ενέργειες, πυρκαγιά ή έκρηξη.

Καιρικά & Φυσικά Φαινόμενα

Η κάλυψη αυτή προφυλάσσει από ζημιές που θα προξενηθούν στο όχημα σας από καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, πλημμύρα, σεισμό.

Κακόβουλες Ενέργειες

Τα κρούσματα βανδαλισμού ή δολιοφθοράς οχημάτων δεν είναι σπάνια. Γι’ αυτό το λόγο κάποιες ασφαλιστικές παρέχουν την κάλυψη από κακόβουλες ενέργειες- ηθελημένες πράξεις βανδαλισμού ή δολιοφθοράς δηλαδή στους ιδιοκτήτες του οχήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε νέα οχήματα είναι οι γρατσουνιές από αιχμηρό αντικείμενο. Για να ισχύσει η συγκεκριμένη κάλυψη, ο κάθε ασφαλισμένος που έπεσε θύμα κακόβουλων ενεργειών πρέπει να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων. Σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά την περίοδο πολιτικών διαταραχών, απεργιών, οχλαγωγιών, στάσεων και τρομοκρατικών ενεργειών.

Μικτή Ασφάλιση ή Κάλυψη Ιδίων Ζημιών

Η μικτή ασφάλεια είναι η πληρέστερη κάλυψη που μπορείτε να επιλέξετε εφόσον καλύπτει και τις υλικές ζημιές που θα προκληθούν στο δικό σας όχημα από σύγκρουση, εκτροπή ή ανατροπή του οχήματος με δική σας υπαιτιότητα. Στα προγράμματα μικτής ασφάλισης περιλαμβάνονται όλες οι προαιρετικές καλύψεις.

 

 

  Μη ξεχνάς πως κάποιες περιπτώσεις, όπως ο νέος οδηγός, αυξάνουν το ποσό των ασφαλίστρων κατά ένα μικρό ποσοστό. Η επιβάρυνση αυτή ονομάζεται επασφάλιστρο και συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστήριο όταν ο οδηγός είναι μικρότερος από 23 χρονών ή μεγαλύτερος από 70 ή το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού είναι κάτω των δυο ετών. Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να αυξήσουν τα ασφάλιστρα, είναι η χρονολογία του οχήματος ή τα ρυμουλκούμενα.

Σε κάθε περίπτωση σας ενημερώνουμε για οποιαδήποτε επιβάρυνση.

 

Ακόμα, κάποιες ασφαλιστικές περιλαμβάνουν στα πακέτα ασφάλισης και τη προστασία bonus malus.

Τι είναι το bonus malus;

Οι ασφαλιστικές εταιρίες μέσω του συστήματος BONUS MALUS για να επιβραβεύουν τους οδηγούς που δεν κάνουν ζημιά κάνουν κάποιες εκπτώσεις στ΄ ασφάλιστρα και αντίστοιχα επιβαρύνουν τους οδηγούς που κάνουν συνέχεια ζημιές. Οι κατηγορίες είναι από το 10 προς το 1. Το χαμηλότερο bonus malus που υπάρχει είναι το 1 που σημαίνει ότι δεν έχεις κάνει κάποια ζημιά. Το bonus malus δεν αυξάνεται αν υπάρχει στο συμβόλαιο η κάλυψη «προστασία bonus malus» οπότε ουσιαστικά προστατεύεται η έκπτωση που έχετε λόγω μη ζημιάς.

 

Τέλος, πριν την έκδοση του συμβολαίου σας καλό είναι να αναφερθούν στοιχεία όπως η επαγγελματική σας κατάσταση καθώς μπορεί να εμπίπτει στις κατηγορίες που δικαιούνται έκπτωση όπως είναι οι συνταξιούχοι, οι ένστολοι, οι άνεργοι κ.α.

 

 

 

Πάρτε Online προσφορά ασφάλισης εδώ και λάβετε το συμβόλαιο στο email σας σε 1′.

Μπορείτε για κάθε απορία να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 97 07 047 ή να μας επισκεφθείτε Λ. Βουλιαγμένης 291, Αγ. Δημήτριος

Share this post