Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας

Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας

Η οπτική γωνία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές εκφάνσεις τις καθημερινότητας μας, μια εκ των οποίων είναι και η οδήγηση. Το πως και από που βλέπουμε τα πράγματα έχει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αποφυγή ατυχημάτων.

 

Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε:

 

 

Αρχικά, η σωστή θέση που πρέπει να έχουμε στο κάθισμα του οδηγού, δηλαδή, πρέπει να ρυθμίσουμε τους καθρέπτες μας ώστε να μπορούμε να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω από το όχημα μας από τη θέση των καθρεπτών και πίσω. Ακόμα, θα πρέπει να μπορούμε να ακουμπάμε τους καρπούς των χεριών μας στο επάνω μέρος του τιμονιού και να φτάνουμε να πατάμε το συμπλέκτη ως το τέρμα.

 

Αφού σιγουρευτούμε ότι έχουμε τοποθετηθεί σωστά πρέπει να θυμόμαστε ακόμα:

Υπάρχουν “νεκρές” οπτικές γωνίες, σημεία δηλαδή, τα οποία δεν μπορούμε να δούμε από τους καθρέφτες μας και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Επίσης, στις διασταυρώσεις όπου υπάρχει σήμανση STOP- συμβαίνει συχνά, λόγω παρκαρισμένων οχημάτων να μην έχουμε καλή ορατότητα-, ακινητοποιούμε το όχημα μας πριν τη σήμανση, και προσεκτικά κινούμαστε για να δούμε εάν υπάρχει κάποιο όχημα. Δεν περνάμε αν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δρόμος είναι ελεύθερος.

 

Οδηγώντας προσεκτικά και σκεπτόμενοι πάντα πως η οπτική γωνία που έχουμε από τη θέση του οδηγού παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων μας – να περάσω;/ να μην περάσω; – προλαμβάνουμε. Δεν πρέπει να μας παρασύρει, η λανθασμένη κίνηση κάποιου να παρκάρει το όχημα του πάνω στη γωνία μειώνοντας την ορατότητα αυτών που θέλουν να περάσουν κάθετα το δρόμο, ή το γεγονός ότι βιαζόμαστε να φτάσουμε στον προορισμό μας οπότε σταματάμε αφού περάσουμε την πινακίδα με το STOP. Τηρούμε τις προτεραιότητες και ελέγχουμε τη σήμανση στους δρόμους.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε όλοι καλές και ευχάριστες διαδρομές!

Share this post