Ο ρόλος των καθρεφτών στα οχήματα

Ο ρόλος των καθρεφτών στα οχήματα

Γνωρίζατε ότι το 28% του επίπεδου γυαλιού που παράγεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης χρήσης του είναι οι ρυθμιζόμενοί καθρέφτες των οχημάτων που μειώνουν τις αντανακλάσεις του φωτός και διευκολύνουν τη νυχτερινή οδήγηση. Κάθε όχημα διαθέτει πλέον επαρκή αριθμό καθρεπτών για ασφαλή οδήγηση.

Οι καθρέφτες είναι εξαιρετικά βοηθητικοί για να αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας, να αλλάζουμε λωρίδα και να παρκάρουμε με σιγουριά.Πιο συγκεκριμένα, όμως τα αυτοκίνητα διαθέτουν τρεις καθρέπτες έναν εσωτερικό και δυο εξωτερικούς. Ο εσωτερικός αποτελεί πολύτιμο βοηθό του οδηγού, ιδιαίτερα αν είναι σωστά ρυθμισμένος. Θα πρέπει ο οδηγός από τον εσωτερικό καθρέφτη να μπορεί, με τη μικρότερη κίνηση του κεφαλιού του να δει το πίσω μέρος του παρμπρίζ καθαρά, ώστε να έχει έλεγχο και σε πιθανά “νεκρά” σημεία.

Οι εξωτερικοί καθρέφτες έχουν κι αυτοί εξαιρετικά σημαντικό ρόλο. Οι πλαϊνοί καθρέφτες πρέπει κατά το 1/4 να αντικατοπτρίζουν το πάνω μέρος του δικού μας οχήματος και κατά τα 3/4 το δρόμο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να φροντίζουμε ώστε να είναι καθαροί για να δίνουν όσο το δυνατόν πιο ευκρινές αποτέλεσμα.

Η ορθή ρύθμιση τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή τροχαίου ατυχήματος γι’ αυτό πρέπει να ρυθμίζονται αποκλειστικά από τη θέση του οδηγού ενώ αν δεν είμαστε ο αποκλειστικός οδηγός ενός αυτοκινήτου πρέπει να θυμόμαστε να τους επαναφέρουμε στις θέσεις που μας εξυπηρετούν πριν ξεκινήσουμε την πορεία μας.

Share this post