Έχεις αυτόματο κιβώτιο;

Έχεις αυτόματο κιβώτιο;

 

 

 

Το αυτόματο κιβώτιο έχει αποκτήσει αρκετούς υπέρμαχους τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρει άνεση και ευκολία στην οδήγηση, ενώ στα αυτόματα οχήματα είναι δυνατές και οι χειροκίνητες αλλαγές, οι οποίες γίνονται είτε από τον ίδιο λεβιέ, είτε από μοχλούς στο τιμόνι.

 

 

Όταν διαθέτεις όχημα με αυτόματο κιβώτιο οποιουδήποτε τύπου, οι κανόνες οδήγησης είναι διαφορετικοί από αυτούς που ακολουθούμε κατά τη χρήση ενός αυτοκινήτου με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

 

Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι:

 

  Δεν βάζουμε “νεκρά” σε φανάρι ή εν κινήσει

Σε αντίθεση με τα χειροκίνητα κιβώτια, στα αυτόματα κιβώτια η θέση Ν (Neutral-Νεκρά), δεν πρέπει να επιλέγεται.Τα σύγχρονα κιβώτια καταλαβαίνουν πότε το όχημα βρίσκεται σταματημένο και κάνουν αποσυμπλοκή στο δίσκο, χωρίς να υπάρχει έτσι φθορά. Ταυτόχρονα, όταν βρίσκεται στη θέση N, ο κινητήρας ανεβάζει στροφές συγκριτικά με τη θέση D που σημαίνει αυξημένη κατανάλωση.

Από D σε R ποτέ, αν δεν ακινητοποιηθεί πλήρως το όχημα

Είναι προφανές πως δεν αλλάζουμε από πρώτη σε όπισθεν και αντίστροφα.

Παρκάρισμα

Πριν επιλέξετε τη θέση P (Parking), το όχημα θα πρέπει να είναι πλήρως ακινητοποιημένο. Επίσης, πρέπει να θυμάστε σε έδαφος με κλίση όταν παρκάρετε να χρησιμοποιείτε και το χειρόφρενο γιατί δεν αρκεί μόνο το κιβώτιο.

Ομαλή και προοδευτική εκκίνηση

Αποφύγετε ενώ το αυτοκίνητο σας βρίσκεται στη νεκρά να μαρσάρετε και τη στιγμή που “φορτώσει” στροφές ο κινητήρας να βάλετε τη σχέση D.

Μην κατεβάζετε χειροκίνητα σχέση

Τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων παίρνουν εντολή για να ανεβοκατεβάσουν σχέσεις από τις στροφές του κινητήρα.

 

 

Τα αυτόματα κιβώτια διευκολύνουν πολύ αυτούς που επιλέγουν να τα χρησιμοποιούν όμως κάποιες συνήθειες θα πρέπει να διαφοροποιηθούν έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στις ανάγκες του αυτόματου κιβωτίου και να μειώσουμε την πιθανότητα βλάβης. Εσύ τι θα επέλεγες;

Share this post