Εμπλοκή σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα;

Εμπλοκή σε τροχαίο με ανασφάλιστο όχημα;

Μέχρι τώρα οι περισσότερες αναφορές που γίνονται για τα ανασφάλιστα οχήματα είναι για το παράβολο υπέρ του Δημοσίου που πρέπει να καταβληθεί κατ΄όπιν ελέγχου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που ανασφάλιστο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο με σωματικές βλάβες ή και θάνατο;

Αρχικά, οχήματα τα οποία μπορούν να είναι ανασφάλιστα είναι όσα έχουν καταθέσει πινακίδες οι κάτοχοι τους και έχουν κάνει όλη την απαραίτητη διαδικασία δήλωσης ακινησίας του οχήματος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο, ο οποίος δηλώνεται και όλα τα δικαιολογητικά κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σχετικά με την εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα από το οποίο θα προκληθούν Σωματικές Βλάβες σε Τρίτους, το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει εκείνους που υπέστησαν τις βλάβες και εν συνεχεία στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος διεκδικώντας το ποσό που κατέβαλε για αποζημιώσεις.

Επίσης αν προκληθεί θάνατος, η απαίτηση αποζημίωσης υποβάλλεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο από την οικογένεια του θανόντος και αυτό αναλαμβάνει την αποζημίωση των δικαιούχων και στη συνέχεια στρέφεται πάλι κατά του ιδιοκτήτη του ανασφάλιστου οχήματος διεκδικώντας τα χρήματα που κατέβαλε για αποζημιώσεις.

Το ποσό που καλύπτει το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να φτάσει το 1.000.000 ευρώ ανά θύμα και στις δυο περιπτώσεις. Η παραπάνω διαδικασία ακολουθείται και σε περίπτωση που ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει υλικές ζημιές σε τρίτους. Σημαντικό να σημειωθεί πως σύμφωνα με το νόμο 489/76 προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις για όσους οδηγούν ανασφάλιστα οχήματα.

Πιο συγκεκριμένα:

– Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας οδήγησης και της άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες

– Αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δυο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος

– Φυλάκιση από δύο μήνες έως ένα χρόνο και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα

 

 

Υπολογισμός Ασφαλίστρων

Μπορείτε επίσης να μας καλέσετε στο 210 97 07 047 ή να μας επισκεφθείτε στη Λ. Βουλιαγμένης 291, Αγ. Δημήτριος  (πλησίον σταθμό μετρό Metro Mall)

 

 

Share this post