5 Ιουνίου: Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου: Ημέρα Περιβάλλοντος

 

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και από το 1972 αποτελεί την κύρια εκδήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλης της ανθρωπότητας πάνω σε θέματα περιβάλλοντος.

 

“Μειώστε την ατμοσφαιρική ρύπανση. Φορολογήστε τη ρύπανση και όχι τους ανθρώπους”

ήταν το κύριο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τη φετινή ημέρα περιβάλλοντος.

 

Οι κίνδυνοι με τους οποίους έχει έρθει αντιμέτωπο το περιβάλλον μας είναι πρωτοφανείς. Σίγουρα, αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και μείωσης της ρύπανσης τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

 

Έντονες ανησυχίες εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Το μήνυμα που επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής, που για το 2019 είναι η Κίνα, ο κύριος ρυπαντής του κόσμου, είναι “Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση”.

 

 

 

 

 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στερεί τη ζωή από επτά εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Η ποιότητα του νερού που πίνουμε και του αέρα που αναπνέουμε εξαρτάται άμεσα από την καθαρότητα του περιβάλλοντος που ζούμε.

 

Έρευνα από 27 Εθνικές Ακαδημίες της Ευρώπης,  συμπεριλαμβανομένης και της Ακαδημίας Αθηνών, προειδοποιούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα οδηγήσει σε εξάπλωση λοιμωδών νοσημάτων.

 

Αυτή είναι η μάχη για τη ζωή μας. Φροντίζοντας όλοι για το περιβάλλον εξασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Αν μπορούσε να μιλήσει η φύση θα μας έλεγε:

 

#Ανακύκλωσε 

Φρόντισε να ανακυκλώνεις χαρτί, πλαστικό και γυαλί. Μείωσε τη χρήση πλαστικής σακούλας. Προτίμησε ανακυκλώσιμα υλικά.

 

#Μη ξοδεύεις άσκοπα νερό

Μην αφήνεις το νερό να τρέχει αν δεν το χρειάζεσαι. Περιόρισε τη χρήση του στα απαραίτητα για τις ανάγκες σου. Θυμήσου ότι δεν είναι ανεξάντλητο.

 

#Μην αφήνεις φώτα ανοιχτά

Αφήνοντας τα φώτα ανοιχτά καταναλώνεις ενέργεια η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού όταν εσύ δεν τη χρειάζεσαι.

 

#Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Αν δεν χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενες, θυμήσου να ανακυκλώσεις τις μπαταρίες που μόλις τέλειωσαν.

 

#Χρησιμοποίησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Η κυριότερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Προτίμησε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές σου μετακινήσεις.

 

Αυτά είναι μόνο μερικές από τις καθημερινές μας συνήθειες που αν αλλάξουμε θα ωφεληθούμε άμεσα και εμείς και το περιβάλλον.

 

 

 

Think Green!

 

 

 

Share this post