Πεζοί και Oχήματα

Πεζοί και Oχήματα

Συχνά γίνεται λόγος τόσο γύρω από τη συμπεριφορά των οδηγών όσο και των πεζών. Ο κανόνας είναι ένας και θα έπρεπε να είναι απαράβατος, αλλά πολλές φορές παρεξηγείται. “Ο πεζός όταν επρόκειτο να διασχίσει δρόμο από διάβαση ή πράσινο φωτεινό σηματοδότη για πεζούς έχει προτεραιότητα”. Αυτό δε σημαίνει λοιπόν ότι το να περπατάμε παράλληλα με τα οχήματα είναι ασφαλές και μας απαλλάσσει από τις ευθύνες οδικής συμπεριφοράς.

Φυσικά, οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί με τους πεζούς, για παράδειγμα, όταν ακόμα κινούνται πεζοί στο δρόμο δεν πρέπει να ξεκινάμε με το που γίνει πράσινο το φανάρι μας γιατί μπορεί να τους θέσουμε σε κίνδυνο, ή πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν υπάρχει σταθμευμένο όχημα στα δεξιά για να αποβιβάσει, όπως ένα λεωφορείο, οι πεζοί μπορεί να περάσουν μπροστά από το λεωφορείο.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι μπορεί να αποφασίσουν να γυρίσουν πίσω ενώ διασχίζουν ήδη το δρόμο χωρίς να σκεφτούν αν το φανάρι τους έγινε κόκκινο.

Από την άλλη πλευρά και οι πεζοί πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για παράδειγμα, να περιμένουμε το φανάρι να γίνει πράσινο και να μην πεταγόμαστε στο δρόμο, ο οδηγός μπορεί να μην υπολογίσει σωστά, να μην προλάβει να μειώσει ταχύτητα ή να είναι αφηρημένος.

Επίσης, αν είναι απαραίτητη η χρήση του οδοστρώματος καλύτερα να κινούμαστε αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και όσο πιο κοντά στην άκρη μπορούμε.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα οδηγών και πεζών που λίγο πολύ είτε από βιασύνη είτε από αμέλεια όλοι έχουμε κάνει. Μια λάθος κίνηση όμως μπορεί να μας κοστίσει γι’ αυτό πρέπει όσο είναι δυνατό να ακολουθούμε τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Share this post