Ηλιακά πάνελ στα αυτοκίνητα

Ηλιακά πάνελ στα αυτοκίνητα

Είναι γνωστό και απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ανθρωπότητα, η μόλυνση του περιβάλλοντος από την εκτεταμένη και αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων.

Μια πιο φιλική λύση έρχεται να δώσει η Hyundai και η Κia Motors.

Από καταναλωτές, παραγωγοί θα μετατραπούν κάποια μοντέλα των παραπάνω κορεάτικων εταιρειών οχημάτων.

Ανακοίνωσαν την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών ενέργειας σε επιλεγμένα οχήματα μες στο 2019.

Σκοπός είναι η μετατροπή της οροφής των οχημάτων σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Έτσι τα αυτοκίνητα θα πάψουν να είναι μόνο καταναλωτές ενέργειας αλλά θα παράγουν κιόλας.

Εκτιμάτε ότι τα ηλιακά πάνελ θα φορτίζουν την μπαταρία ενός υβριδικού οχήματος περίπου έως το 60%. Αυτό βέβαια εξαρτάται άμεσα και από την ηλιοφάνεια που υπάρχει στην περιοχή κίνησης του οχήματος.
Ταυτόχρονα, θα μειωθούν κατά πολύ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Η εν λόγω τεχνολογία, υπολογίζεται πως θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα- εφόσον πρόκειται για αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

Υγραέριο (LPG) ναι ή όχι;

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συχνό φαινόμενο τα οχήματα να κινούνται με υγραέριο.

Η οικονομία και οι μειωμένοι ρύποι αποτελούν βασικά κίνητρα για μια τέτοια επιλογή

Μάθε περισσότερα

 

 

Οι δοκιμές των ηλιακών πάνελ σε οχήματα είναι τριών τύπων.

Τα πρώτα είναι πάνελ πυριτίου που θα καλύπτουν το 30 με 60 % περίπου της κατανάλωσης της μπαταρίας, σε ημερήσια χρήση υβριδικών οχημάτων.

Τα δεύτερα είναι ημιδιάφανα ηλιακά πάνελ τοποθετημένα στην οροφή οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ημιδιάφανα ηλιακά πάνελ που θα λειτουργούν και ως πανοραμικές οροφές αποτελούν καινοτομία για τον κλάδο.

Τα τρίτα βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, θα τοποθετούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρικά μοντέλα, στο καπό και στην οροφή τους. Η επαναφόρτιση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα γίνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο εν κινήσει προσδίδοντας τους ιδιαίτερη αυτονομία.

 

Δεν έχει ανακοινωθεί, προς το παρόν, από τις εταιρείες σε ποια μοντέλα θα εγκατασταθούν τα ηλιακά πάνελ.

 

 

Οι ηλιακοί συλλέκτες ως όροφοι των οχημάτων αποτελεί μια ιδιαίτερα καινοτόμα και “πράσινη” λύση στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

Άλλωστε η χρήση των οχημάτων είναι μια καθημερινή συνήθεια που δύσκολα την αλλάζουμε, οπότε τουλάχιστον ας γίνει και παραγωγική για το περιβάλλον μας.

 

 

 Think Green! Σε κάθε μετακίνηση σκέψου πρώτα το περιβάλλον.

 

Share this post